Eskişehir'de moloz tartışması farklı boyutlarda

10 Ekim 2024 Perşembe 13:05
Eskişehir'de moloz tartışması farklı boyutlarda

 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından Odunpazarı Belediyesi’ne Eskişehir'de asfalt atıklarını boş araziye döktüğü iddiası ile kesilen  1 milyon 299 bin TL cezanın yankıları devam ediyor. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un “Karabayır’da yıktığımız villaların intikamı mı alınıyor?” açıklamaları üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yazılı açıklama ile şu ifadelere yer verdi; “Yerel basında Odunpazarı Belediye Başkanlığınca yapılan açıklamada; belediyenin gerçekleştirdiği bir asfalt çalışmasından sonra asfalt atıklarını Orhangazi Mahallesindeki bir alana döktüğü, söz konusu yerdeki asfalt atıklarının toplandığı, bu atıklar dışındaki atıkların alınmadığı, bu atıkların Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından alınmazsa ceza kesmek üzere kasıtlı olarak Odunpazarı Belediyesine ait kamyonun beklendiğini düşüneceklerini, uygulanan idari para cezasının Karabayır’da yıkılan villaların intikamı olabileceği vb. hususlariddia edilmektedir.

Bu konuda kamuoyunu doğru bilgilendirmek amacıyla açıklama yapma gereği hasıl olmuştur:

 2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca; her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır. Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği 8-(f) bendinde ise “Hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması ve bertarafı faaliyetlerini denetleme” görevi, belediyenin asli görevi olarak tanımlanmıştır.Bunun yanı sıra,izinli geri kazanım tesisleri dışında gelişigüzel dökülmüş sahibi bilinmeyen inşaat yıkıntı atıklarının kaldırılması, izinli geri kazanım tesislerine sevk edilmesi görevi de mevzuatuyarınca yine belediyelerin asli görevidir. İlimizde inşaat yıkıntı atıklarının geri kazanımı konusunda Bakanlığımızdan lisanslı 3 adet tesis bulunmakta olup bu atıkların söz konusu tesislerde geri kazanımı esastır.

04.10.2024 tarihinde doğrudan Bakanlığımıza vatandaş tarafından yapılan ihbarda; Odunpazarı Belediye Başkanlığı tarafından Orhangazi Mahallesi civarında bulunan boş araziye asfalt atıklarının döküldüğü, söz konusu atıkların Odunpazarı Belediye Başkanlığı’na ait 26 EL 063 plakalı Resmi Hizmete Mahsus kamyon ile döküldüğünün fotoğraf ve video ile tespit edildiği bildirilmiştir.

Bakanlığımıza gelen ihbarın İl Müdürlüğümüze iletilmesine müteakip aynı tarihte söz konusu alanda yapılan denetimde;Odunpazarı Belediyesi tarafından dökülmüş çok miktarda ve alana yayılı şekilde asfalt atıkları ile atık kilit taşların bulunduğu tespit edilmiştir. Bahse konu alanın izinsiz bir saha olması sebebiyle Çevre Kanunu’nun ilgili maddesi uyarınca Odunpazarı Belediye Başkanlığına idari para cezası uygulanmış, atıkların alandan kaldırılarak lisanslı geri kazanım tesisine sevk edilmesi istenmiştir.

İlimiz nüfus bakımından, TÜİK verilerine göre 25. sırada yer almasına rağmen; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzce son 5 yıldır Çevre Mevzuatı kapsamında yapılan denetim sayısı olarak, ülkemiz genelinde ilk 10 il içerisinde yer almaktadır. Bu kapsamda, şimdiye kadar anılan yönetmelikuyarınca yüzlerce denetim yapılmış ve yönetmelik hükümlerini ihlal ettiği tespit edilen onlarca gerçek/tüzel kişiye idari para cezası uygulanmıştır. Bu sebeple;Odunpazarı Belediyesine uygulanan idari para cezası Bakanlığımıza iletilen ihbarın değerlendirilmesi sonucunda uygulanmış olup, tesis edilen işlemde belediyeye karşı kasıtlı bir uygulama asla söz konusu değildir.

Diğer yandan, İlimiz büyük ve farklı sektörlerde üretim yapan yüzlerce sanayi kuruluşunu barındıran bir şehir olmasının yanı sıra İl Müdürlüğümüzce yapılan etkin saha denetimleri ve sürdürülebilir atık yönetimi çalışmaları sayesinde, şehrimiz;havası, suyu ve toprağıyla bütüncül olarak Ülkemizdeki en yaşanabilir kentlerin başında gelmektedir.

Daha önce hava kirliliğinin kritik seviyelere ulaştığı ve özellikle kış aylarında sokağa dahi çıkılamayan İlimizin hava kalitesi, İl Müdürlüğü olarak çevreyi korumak adına yaptığımız özverili ve bütüncül çalışmalar neticesinde iyileşerek ülkemizin havası en temiz illeri arasında yerini almıştır.

Yapılan açıklamada yer alanKarabayırda yıkılan kaçak yapılar ile ilgili olarak da:

İl Müdürlüğümüzce, OdunpazarıBelediyesine 12 farklı tarihte, içeriği benzer resmi yazılar gönderilmiş ve 775 sayılı Gecekondu Kanunu, 3194 sayılı İmar Kanunu ve 5393 sayılı Belediye Kanunu kapsamında kaçak yapılara müsaade edilmemesi,  en kısa sürede yıkımının gerçekleştirilmesi ve boş olarak İl Müdürlüğümüze teslim edilmesi istenilmiş aksi takdirde ilgililer hakkında yasal işlem başlatılacağı defaten bildirilmiştir. Söz konusu kanunların amir hükümleri gereği, kaçak yapılara müsaade etmeyecek ve yıkacak kurumun Odunpazarı Belediyesi olduğu açıktır. 12 resmi yazımızdan da görüleceği üzere hazine taşınmazı üzerine yapılan kaçak yapıları en başından beri ilgili belediyesinden (Odunpazarı Belediyesi) yıkım sürecini ivedilikle gerçekleştirmesini isteyen kurum, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğümüzdür. 

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.