Kayıt paraları velileri isyan ettirdi

Okul kayıtları için bağış adı altında istenen yüksek rakamlara Eğitim Sen İl Başkanı tepki gösterdi.

14 Ağustos 2024 Çarşamba 15:31
Kayıt paraları velileri isyan ettirdi

Velilerin çok sayıda okul için yüksek meblağlar talep edildiği için şikayetlerde bulunduğunu ifade eden Başkan Sertaç Durdu, “Türkiye’de 2024-2025 eğitim-öğretim yılına başlarken bazı devlet okullarında kayıt sırasında yüksek ücret talepleri, veliler arasında büyük tepki toplamaktadır.” dedi.  

Özellikle anaokulları ve ilkokullarda, kayıt sırasında velilerden çeşitli adlar altında yüksek miktarlarda kayıt ücreti talep edildiğini ifade eden Durdu, “Oysa devlet okulları, adından da anlaşılacağı gibi, halkın vergileriyle finanse edilen ve ücretsiz eğitim vermesi gereken kurumlardır. Bu okulların velilerden kayıtlarda ek ücret talep etmesi, eğitim hakkını hiçe sayan bir uygulamadır. Millî Eğitim Bakanlığı her eğitim-öğretim yılı başında kayıt ücretlerinin yasadışı olduğunu belirtse de uygulamada birçok okulda bu tür taleplerin devam ettiği bilinmektedir. Bu durum, özellikle ekonomik açıdan zor durumda olan aileler için büyük bir yük oluşturmakta ve çocukların eğitim hayatını daha baştan olumsuz etkilemektedir.”

MİLLİ EĞİTİM EL ATMALI

Eskişehir’de de bir çok okulun bağış adı altında kayıt parası talep ettiğini belirten Başkan Durdu, şunları kaydetti: “Velilerden gelen bilgiler doğrultusunda birçok okulda özel okul fiyatlarıyla yarışır şekilde ücretler isteniyor. Kayıt bölgesi dışında olan velilere ayrı ücret kayıt bölgesi içinde olan velilerden ayrı ücret talep ediliyor. Ayrıca bazı okullarımızda okul müdürleri öğrencileri de isteyip mülakata sokuyor. Milli eğitim Müdürlüğü’nün bu konuya bir an önce el atması gerekiyor. Eğitim kamusal bir hizmettir. Ve velilerden bağış adı altında herhangi bir ücret talep edilemez. Bu uygulamanın derhâl sonlandırılması, tüm öğrencilerin eşit şartlarda ve ücretsiz olarak nitelikli eğitime erişim hakkının korunması açısından önemlidir. Eğitimde yaşanan eşitsizliklerin önüne geçmek için piyasacı eğitim anlayışı terk edilmeli ve kamusal eğitim anlayışı benimsenmelidir.”

Anahtar Kelimeler:
Kayıt ParasıDevlet Okulu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.