Harb İş Sendikası Eskişehir Şubesi önünde yapılan açıklamasında konuşan Atak, uzun zamandır yaptıkları sayısız basın açıklamasına ve eyleme karşın popüler olan diziler kadar bile gündemde yer alamadıklarını belirtti.
Atak, bireylerin aileleriyle birlikte sayılarının yüzbinleri bulduğunu belirterek, "Bugün geldiğimiz nokta, asgari seviyede bile olsa insanca yaşayabileceğimiz bir hayatta kalabildik. Bu başarıya ulaşmamız artık imkansız hale geldi."
Sürekli Erimeye Devam Eden Maaşlar
Eskişehir Şubesi üyesi ve kurulları olarak, herhangi bir siyasi kaygı gütmeden emekçilerin yanında durduklarını vurgulayan Atak, "Alanlarda, sosyal medya, basın yoluyla bütün sesimizi duyurmaya çalıştık. Ankara'ya kadar yürüdük, ancak onun defasında sesimiz duyulmadı. Milletvekillerimizle, Eskişehir Valisi ile, Çalışma Bakanı ile görüşmelerde bulunduk ancak çözüm alamadık." diyerek, yaşadıkları zorluklara dikkat çekti. Atak, ülkede milli gelire en büyük katkıyı sağlayan savunma sanayii işçisinin, asgari ücretle çalışmanın mahkûm edildiğini ifade etti. "Aralık 2024 sonunda açlık sınırı 21 bin 83 TL, yoksulluk sınırı ise 68 bin 675 TL olarak açıklanırken, savunma sanayii işçileri asgari ücretle geçinmeye çalışıyor. Maaşlarımız her geçen gün eriyor, alım gücümüz düşüyor." dedi.
Enflasyon ve Vergi Yükü
Atak, Aralık ayı boyunca sağlanan yüzde 1,03'lük enflasyon dağıtımını eleştirerek, şunları söyledi: "Bu oran, özgürlüklerin yaşadığı gerçeklikten ne kadar uzak! Enflasyon, herkesin cebindeki parayı eritirken, vergi dilimindeki artışlar da maaşlarımızın daha da düşmesine neden oluyor." Türkiye'de çalışanların büyük kısmının, vergi diliminden dolayı maaşlarının büyük bir kısmını devlete ödediklerine dikkat çeken Atak, "Vergi dilimi gibi ucube bir sistemle işçinin maaşı, aylar sonra ciddi oranlarda düşmektedir. " şeklinde konuştu.
Gerçek Çözüm: İnsanca Yaşanabilir Maaşlar
İşçi-emekçilerin haklarının hiçe sayıldığını belirten Atak, "Bugün, işlemci sesine kulak verilmiyor, sakatlanmaları sağlanıyor. Ama artık yeter! Ekonomik krizler, enflasyon ve hayat pahalılığı emekçilerin sırtına yüklenirken, zenginler daha da zenginleşiyor." dedi. Atak, işçi-emekçilerin geçim demokrasiden çekilirken, özellikle büyük ayrılıkçıların teşvik ve haksız olduğunu belirtti, "Sermayedarlar zenginleşirken, biz işçiler geçinemiyoruz. " diye konuştu.
Atak, teknolojisinin savunmaya devam edeceklerini belirterek, "Önümüzdeki dönemde yapılacak Toplu İş görüşmelerinde geçmiş döneme ilişkin olarak ortaya çıkan erimenin giderilmesi, ekonomik olumsuzlukların yarattığı yaraların sarılmasının zorunluluğunu ısrarla vurguluyor, Milli Savunma Sanayii işçileri olarak ekonomik açıdan kaybolan yıllarımızı geri istiyoruz." şeklinde konuştu.
Sonuç Olarak: "Geçinemiyoruz!"
Hasan Atak son olarak, Türk Harb-İş Genel Merkezi'ne de çağrıda bulunarak, "Emekçi kardeşlerimizin sesini duymanız, artık oyalamalardan vazgeçmeniz gerekiyor. Geçinmek, insanca yaşamak için verilen bu mücadeleyi artık ciddiye almak gerekiyor." dedi.