www.gazetenews.com

Cumhuriyetin 101’inci yılda 2 festival

GÜNDEM

Odunpazarı Belediyesi, Cumhuriyet’in 101. yılını iki festival ile kutluyor!

Odunpazarı Belediyesi, Cumhuriyeti'in ilanının 101. yılını iki önemli festivalle taçlandırıyor. 27 Ekim-2 Kasım 2024 tarihleri arasında, tarihi Kurşunlu Külliyesi’nde gerçekleşecek olan bu festivaller, hem ulusal hem de uluslararası sanatseverleri buluşturacak.

DENİZ KÖPÜĞÜ TEMASIYLA 5. ULUSAL LÜLETAŞI FESTİVALİ

Odunpazarı Belediyesi’nin geleneksel hale getirdiği Ulusal Lületaşı Festivali, bu yıl “Deniz Köpüğü” sloganı ile beşinci kez sanatseverlerle buluşuyor. Ülkemize özgü olan lületaşı, sanat ve zanaatın buluştuğu eşsiz eserlerle yeniden hayat bulacak. Lületaşı ustalar,ı lületaşını işleyerek sanatsal şaheserler ortaya koyacak ve bu geleneksel değeri tüm dünyaya tanıtacak. Odunpazarı Belediyesi, festival kapsamında “Cumhuriyet Sanatçıları Lületaşını Yorumluyor Yarışması” düzenliyor. Cumhuriyetin aydınlık yolunda, çağdaş sanatların ilham verici bakış açısıyla gençliğin yaratıcılığını birleştirmeyi hedefleyen yarışmada, genç sanatçıların çağdaş yorumları ile işlenecek lületaşının zarif ve modern örneklerin üretilmesi amaçlanıyor.

Odunpazarı Meydanı’nda festival süresince Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesindeki eğitmenler, üniversitelerin gençlik grupları ve dernekler tarafından müzik dinletileri ve halk dansları gösterileri gerçekleştirilecek.

Festival kapsamında 28 Ekim Pazartesi günü Eldem Kültür ve Sanat Vakfı’nda Dr. Anıl Ünal’ın moderatörlüğünü yaptığı, Prof. Dr. Can Ayday (Jeoloji Yüksek Mühendisi), Prof. Dr. Hüseyin Ankara (Maden Mühendisi), Eskişehir Saatçiler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı ve Dr. Mehmet Yıldız’ın konuşmacı olduğu bir panel düzenlenecek. Festival süresince, her gün saat 13.00-16.00 saatleri arasında Odunpazarı Belediyesi Ahşap Eserler Galerisi’nde lületaşı ustaları lületaşı workshop ve gösteri gerçekleştirecek.

Yine festival kapsamında “Odunpazarı Cumhuriyet Konulu Vitrinini Arıyor” vitrin düzenleme yarışması düzenlenecek. Yarışma kapsamında 28 Ekim saat 14:00’te Oda Art Galeri’de Cumhur Sarı lületaşı ile yeni tanışacak yarışmacılar için bir workshop düzenlenecek.

CAMIN BÜYÜSÜ İLE 9. ULUSLARARASI CAM FESTİVALİ

Aynı tarihlerde düzenlenecek olan 9. Uluslararası Cam Festivali ise “Camın Büyüsü” sloganıyla camın sanat dünyasındaki yerini bir kez daha gözler önüne serecek. Cam ustaları, atölye çalışmaları ve gösterilerle cam sanatının büyüleyici dünyasını izleyicilerle buluşturacak. Festivalde, dünyanın farklı yerlerinden gelen sanatçılar da camın zarafeti ve estetiğini vurgulayan eserlerini sergileyecek. Amerika ve Belçika’dan John Moran, Norveç’ten Geir Nustad, Hollanda’dan Debby Eerens’in, Türkiye’den de M. Güçlü Polat, E. Gamze Araz Eskinazi, İrem Yılmaz’ın katıldığı Uluslararası Cam Festivali kapsamında festivale katılan sanatçılar, Odunpazarı Belediyesi Sıcak Cam Atölyesi ve Açık Alev ile Cam Şekillendirme Atölyesi’nde workshoplar düzenleyecek. Serbay Doru, Ömür Duruerk, Fatih Duruerk, Kaan Çil, Cem Kılıç, Koray Ulucan, Yasemin Dikmen, Egemen Dönertaş ve Yasin Yüksel ise festival kapsamında Açık Alev ile Cam Şekillendirme Atölyesi’de çalışma yapacak sanatçılar.

Festival kapsamında 26 Ekim tarihinde Oda Art Galeri'de Cam Sanatçısı Selçuk Elma şaloma ile açık alevde gösteri yapacak. Ayrıca 30 Ekim Çarşamba saat 10.30-12.00 arasında, Prof. Dr. Mustafa Ağatekin (Anadolu Üniversitesi Cam Anasanat Dalı) cam sanatı ile ilgili söyleşi gerçekleştirecek.

26 EKİM CUMARTESİ KORTEJ YÜRÜYÜŞÜ YAPILACAK

Her iki festival de sadece sanatseverlere değil, aynı zamanda kültürel mirasımıza ve geleneksel el sanatlarımıza olan ilgiyi arttırmayı hedefliyor. Odunpazarı Belediyesi, bu etkinliklerle hem yerel hem de küresel düzeyde kültürel zenginliklerimizi bir araya getiriyor. Festivaller kapsamında 26 Ekim Cumartesi günü saat 16.00’da kortej yürüyüşü yapılacak. Hamamyolu Köprüsünde başlayacak olan kortej yürüyüşü Kemal Zeytinoğlu Caddesinde bulunan Kurşunlu Külliyesinde sona erecek. Gerçekleştirilecek kortej yürüyüşünün ardından saat 16:30’da Odunpazarı Belediyesi tarafından yenilenen Lületaşı Müzesi’nin açılışı da gerçekleştirilecek.

Festivallerin açılış töreni ise 27 Ekim Pazar günü saat 14.00’de Kurşunlu Külliyesinde gerçekleşecek.

FESTİVALDE ÇOCUKLARDA UNUTULMADI

Odunpazarı Belediyesi, Cumhuriyet Bayramı'nı çocuklar için düzenlediği özel bir konserle kutluyor. 9. Uluslararası Cam ve 5. Ulusal Lületaşı Festivalleri kapsamında, çocukların sevgilisi Çocuk Ozanı Onur Erol, Cumhuriyet Bayramı Çocuk Konseri ile Eskişehirlilerle buluşacak. Konser, 28 Ekim Pazartesi günü saat 15.00'te Kurşunlu Külliyesi'nde gerçekleşecek.

Festivalde 29 Ekim Salı günü saat 13:00’da “Bavulumda Sanat Var – Lületaşı Avcıları” etkinliği ile çocuklar Odunpazarı Belediyesi’nin müzelerinde interaktif bir yolculuğa çıkacaklar.

BAŞKAN KURT HEMŞEHRİLERİNİ FESTİVALLERE DAVET ETTİ

Sanatseverleri ve kültürel mirasa sahip çıkmak isteyen hemşehrilerini gerçekleşecek bu büyüleyici festivallere davet eden Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Cumhuriyetimizin 101. yılını kutladığımız bu anlamlı günlerde, sanatı ve kültürü yücelten iki değerli festivalle sizlerle bir arada olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Lületaşı ve cam, yüzyıllar boyunca bu coğrafyanın zanaatkarlarının ellerinde şekillenmiş, dünyaya Eskişehir’in sanat ve ustalık geleneğini tanıtmıştır. Bu festivaller aracılığıyla, sanatın birleştirici gücünü daha geniş kitlelere ulaştırarak, hem yerel hem de uluslararası sanatçılarımızı ve zanaatkarlarımızı desteklemeye devam ediyoruz. Geçmişi ve geleceği buluşturan bu eşsiz etkinliklerin, sanatseverlerin gönüllerinde iz bırakacağına inanıyorum” dedi.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.