www.gazetenews.com

Tarımsal üretim planlaması için toplantı

ÇEVRE

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Tarımsal Üretimin Planlanması kapsamında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce Tarımsal Üretimin Planlanması kapsamında; Şube ve İlçe Müdürleri ile tarımsal üretim birim sorumlularına tarımsal üretimin planlaması hakkında bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş’ün de hazır bulunduğu söz konusu bilgilendirme toplantısında Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Havzaları Daire Başkanı Ergin Toprak tarafından tarımsal üretimin planlanması ve yeni tarımsal destekleme modeli hakkında sunum yapıldı. Sayın Toprak yapmış olduğu bilgilendirme toplantısında; 2024-2025 üretim döneminden itibaren yeni bir planlama sistemine geçileceğini belirtti. Yeni modelle birlikte, çiftçilerin üretim döneminden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacaklarını önceden bilme imkânı elde edeceklerini ve 2025 yılına ait desteklerin ise kısa süre içinde açıklanacağını duyurdu. Yeni destekleme modelinin, çiftçilerin üretim planlamalarını daha sağlıklı bir şekilde yapmalarına olanak tanıyacağını ve tarımsal üretimde daha verimli bir sürecin önünü açacağını sözlerine ekledi. Toplantı yapılan sunum ve bilgilendirmenin devamında karşılaşılabilecek sorun ve problemler ile çözüm önerileri hakkında karşılıklı soru cevap şeklinde sona erdi.

Toplantının ardından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi(TAKE) kapsamında yürütülen “Eskişehir’de Domates Bereketi” ve Eskişehir’de Yağlık Ayçiçeğini Yaygınlaştırıyoruz” projeleri kapsamında hayata geçirilen üretim alanlarını gözlemlemek amacıyla Tepebaşı ilçesindeki çiftçilerin tarlalarına ziyaretler yapıldı. Yapılan ziyarette çiftçilerin Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi(TAKE) kapsamında gerçekleştirdikleri üretimden çok memnun oldukları gözlendi. Sahada yapılan gözlemler sonucu proje ile gerçekleştirilen gerek domates gerekse de ayçiçeği üretiminde verim düzeyinin çok iyi durumda olduğu görüldü.

Ülkemizde başta iklim değişikliği ve su kısıtı olmak üzere ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan yaşanan gelişmeler, tarımsal üretimi önemli ölçüde etkilemektedir. Ayrıca artan nüfus ve yoğun kentleşme sonucunda gıdaya olan talep artışı, gıda güvenliği ve doğal kaynaklar üzerinde olan baskıyı arttırmıştır. Bu nedenle kaynakların etkin ve planlı kullanılması zorunlu hale gelmiştir. Dünyada yaşanan pandemi, ülkemize komşu bölgelerdeki savaşlar, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek için tarımsal üretim planlamasının önemini daha da arttırmıştır.

Sıradaki Haber
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.